Po czasach „fast” nadeszły czasy „slow”. Kiedyś możliwość kupienia gotowego soczku w sklepie była rarytasem. Teraz takie gotowe soki są mało wartościowe dla „świadomego” konsumenta. Dobrze, że powstało wiele urządzeń wspomagających domowe wyciskanie i przyrządzanie soków, napojów i koktajli. Wyciskarka czy blender nie są nikomu obce, ale czy słyszeliście o blenderze próżniowym?
Blendowanie próżniowe odbywa się bez udziału powietrza. Jak to możliwe? Urządzenie posiada wbudowaną pompę, która przed rozpoczęciem blendowania składników odsysa powietrze ze zbiornika. Oto cała technologia. Jednak pomyślicie sobie po co to wszystko? W porównaniu z tradycyjnymi urządzeniami, soki i koktajle przygotowywane w blenderze próżniowym charakteryzują się intensywniejszym smakiem, zapachem i barwą. Są prawdziwie aksamitne i pozbawione piany. Brak powietrza, a tym samym bakterii tlenowych sprawia, że tak przygotowany napój ma znacznie wyższą trwałość. Możesz przechowywać go w dołączonym do urządzenia pojemniku próżniowym, dzięki czemu nie straci on zbyt szybko swoich właściwości zdrowotnych, aromatycznych i wizualnych.
Pudełko i Zawartość
Podciśnieniowy blender kielichowy polskiej marki GOTIE GBV-800 jest dość sporych rozmiarów i waży ok. 3 kg. Urządzenie jest bardzo dobrze zabezpieczone styropianowymi wkładkami. Oprócz samego urządzenia w zestawie znajdziemy kielich o pojemności 1,5L oraz pojemnik próżniowy do przechowywania soków o pojemności 0,8L.
Producent zapewnia, że przygotowywane soki są smaczniejsze i mają intensywniejszą barwę sprawdziliśmy to, przyrządzając ten sam koktajl tradycyjnie oraz podciśnieniowo.
Działanie
Nasz koktajl był bardzo prosty: truskawki, gruszki i kiwi. Ten sam zestaw zblendowaliśmy na dwa sposoby aby sprawdzić różnicę i czy to co podaje producent ma choć ziarno prawdy.
Cały proces blendowania trwał 1,5 minuty z czego ok. 30 sekund trwało odpompowywanie powietrza. Z takim urządzeniem niestety nie można przyrządzić z rana niespodzianki na śniadanie, bo jest dość głośne. Samo przyrządzanie jest banalnie proste. Wystarczy włożyć owoce, i wcisnąć przycisk AUTO. Urządzenie wtedy automatycznie odessie powietrze i rozpocznie blendowanie. Jeśli jednak chcemy użyć urządzenia w trybie ręcznym wystarczy przekręcić pokrętło w prawo (dla pracy ciągłej) lub w lewo na PULSE, aby blendować pulsacyjnie.
Po przygotowaniu różnica była widoczna od razu. Po lewej koktajl przygotowany tradycyjnie natomiast po prawej bez udziału powietrza. Koktajl przygotowany próżniowo różnił się nie tylko wyglądem ale też smakiem. Smak był ostrzejszy (np. kwaskowate kiwi było bardziej wyczuwalne) a sama konsystencja była bardziej delikatna jakby faktycznie aksamitna. Coś, na co nigdy wcześniej nie zwracaliśmy uwagi – czyli bąbelki powietrza – dało się wyczuć, że jednak są.
Akcesoria
Do zestawu dołączony jest pojemnik do przechowywania przyrządzonego soku nawet przez 5 dni! A wszystko za sprawą tego, że w zblendowanym soku nie ma pęcherzyków z bakteriami tlenowymi – ich brak pozwala na dłuższe przechowywanie! To świetne rozwiązanie. Możemy przygotować sobie jednego wieczoru kilka koktajli na cały tydzień do pracy. Idealnie! 🙂
Podsumowanie
Podsumowując technologię podciśnieniową w przyrządzaniu koktajli – urzekła nas bardzo. A co do samego urządzenia marki GOTIE – prezentuje się bardzo pozytywnie, wśród różnych wariantów cenowych. Aktualnie znaleźliśmy urządzenie w cenie ok. 600 zł. W porównaniu z innymi markami, gdzie ceny wahają się między 400 – 2000 zł a nawet ponad 2000 zł, GOTIE wypada bardzo dobrze (nie bierzemy pod uwagę najtańszych urządzeń marki „no name”). Dodatkowo kupując urządzenie w 2018 roku, dostajemy aż 5 lat gwarancji (z okazji 5 lecia działalności) więc warto kupić sprzęt jeszcze w tym roku.
Dajcie znać czy spotkaliście się z takim urządzeniem i jak Wam się podoba?