Dlaczego warto mieć suszarkę spożywczą? Poznaj zalety suszenia produktów w domu

Suszarka do owoców i warzyw Zelmer

Chcesz w sezonie letnim suszyć owoce, które później sprawdzą się jako pyszne przekąski i dodatki do wigilijnego kompotu z suszu? A może co roku zbierasz grzyby podkreślające smakiem sosy i dania mięsne? Sprzętem, który ułatwi przygotowanie zapasów do długiego przechowywania, jest suszarka spożywcza. Przeczytaj, dlaczego jeszcze warto ją mieć w domu i poznaj sprawdzony model, który sprosta Twoim wymaganiom.

Z tekstu dowiesz się:

  • Jakie korzyści w kuchni daje suszarka spożywcza?
  • Suszarka do warzyw i owoców – do czego możesz ją dodatkowo wykorzystać?
  • Suszarka do owoców i warzyw – na jaki model się zdecydować?

Suszarka spożywcza – dlaczego warto ją mieć?

Czy wiesz, że zdrowe przekąski, pyszne kompoty i dodatki do dań możesz mieć w zasięgu ręki? Nie musisz na nie wydawać kroci w sklepach. Wystarczy skorzystać z pomocy suszarki spożywczej. Dzięki przygotujesz kawałki warzyw i owoców, które są zdrowe, bo nie mają szkodliwych konserwantów, barwników i sztucznych dodatków. Suszone owoce (jabłka, gruszki czy śliwki) będą doskonałą alternatywą dla słodyczy pełnych cukru i tłuszczu, a suszone warzywa (marchewka, burak czy pomidory) oraz grzyby doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup i sosów.

Suszenie może przedłużyć trwałość wielu produktów spożywczych. Dzięki tego typu obróbce cieplnej grzyby, warzywa i owoce, które szybko się psują, mogą być przechowywane przez wiele miesięcy bez potrzeby trzymania ich w lodówce. To idealne rozwiązanie na zimowe zapasy, kiedy dostęp do świeżych produktów jest mocno ograniczony. Suszarka do warzyw i owoców przyda się szczególnie w sezonie letnim i jesiennym, kiedy dary natury są najtańsze i… najsmaczniejsze. Z jej pomocą zaoszczędzisz na zakupach poza sezonem, kiedy poczujesz chęć np. na pachnące i chrupiące kawałki jabłka w zimowej owsiance albo pierogi z grzybowym farszem.

Najczęściej urządzenia do suszenia produktów spożywczych mają wszechstronne zastosowanie. Nowoczesne suszarki spożywcze są bardzo proste w obsłudze, a do tego pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Wystarczy pokroić produkty, ułożyć je na tacach, ustawić odpowiednią temperaturę, czas suszenia – i gotowe!

Suszarka do owoców, ale nie tylko…

Zastanawiasz się, do czego możesz wykorzystać suszarkę spożywczą? Oprócz owoców i warzyw przygotujesz w niej także zioła z ogródka (m.in. miętę, pietruszkę, melisę, bazylię), pączki kwiatów jadalnych (np. chabrów, rumianków, nagietków), nasiona dyni i słonecznika, a nawet mięso! Suszone plastry wołowiny lub wieprzowiny to doskonała przekąska dla miłośników wysokobiałkowej diety. W urządzeniu warto także zrobić niskokaloryczne chipsy warzywne lub owocowe – idealne dla osób na diecie i małych dzieci.

Suszarka spożywcza Zelmer – poznaj zalety urządzenia

Jeżeli szukasz wydajnego i nowoczesnego urządzenia, warto postawić na taki od sprawdzonego, polskiego producenta. Strzałem w dziesiątkę będzie dla Ciebie najnowsza suszarka do warzyw i owoców Zelmer ZFD2020, która ma pojemność 1 l, pracuje z mocą 520 W (co pozwala skrócić czas suszenia i oszczędzić energię), a do tego jest kompaktowa oraz lekka (ma niespełna 3 kg). Suszarka spożywcza wyposażona jest w 4 sitka o średnicy 30 cm, na których łącznie zmieści się aż 11,2 kg produktów. Dzięki niej szybko i efektywnie wysuszysz różnorodne produkty. Możesz nawet ustawić timer i wrócić po gotowe przekąski lub wysuszone grzyby, gdy sprzęt skończy pracę.

Suszarka do owoców i warzyw Zelmer ma także elektroniczne sterowanie i regulację temperatury, co pozwoli Ci precyzyjnie dobrać warunki suszenia. Jej obudowa wykonana jest z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, a na dole są antypoślizgowe nóżki zwiększające komfort użytkowania. Urządzenie nie jest jednak wykonane z materiałów ze szkodliwym BPA, co zapewnia pełne bezpieczeństwo dla zdrowia.

Suszarki spożywczej nie powinno zabraknąć w każdym domu, gdzie domownicy uwielbiają zdrowe przekąski i suszone dodatki. Urządzenie od marki Zelmer z pewnością ułatwi Ci suszenie owoców, warzyw, ziół, pączków kwiatów i plastrów mięsa. Dzięki niemu zaoszczędzisz pieniądze, zachowasz wartości odżywcze ulubionych produktów i zapomnisz o mozolnym suszeniu ich na sznureczku zawieszonym nad piecem.

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj